Nieuws

Kwartaalverslag Q2 2019

By 18 juli 2019 augustus 21st, 2019 No Comments

Eén tweet van de Amerikaanse president Trump was voldoende om het beurssentiment te doen kantelen in mei. Hij twitterde dat er weer zwaardere importheffingen kwamen op tal van Chinese producten en daarmee waren de spanningen weer helemaal terug in de handelsoorlog tussen China en de VS, met alle gevolgen voor het sentiment op de beurs en een verder dalende rente tot onder nul op veel Europese staatsobligaties. Hierover later meer.

Na 9 jaar onderhandelen was dan daar in juni dan toch vrij onverwacht het pensioenakkoord. Het moet gezegd worden: dit huzarenstukje is een knappe prestatie van minister Koolmees,  Nu hebben we in Nederland geen slecht pensioen, sterker nog, het is één van de beste pensioenstelsels ter wereld, misschien op Denemarken na. Echter zijn veel mensen toch onzeker over hun oudedagsvoorziening door de vergrijzing enerzijds en anderzijds de extreem lage rente. Die is laag en blijft dalen, dat doet pijn. Deze lage rente maakt het voor beleggers, niet alleen pensioenfondsen maar ook particuliere beleggers moeilijk keuzes te maken over hun zgn asset allocatie. De standaard verdeling van 60/40 (60% aandelen, 40% obligaties) is niet vanzelfsprekend als ongeveer de helft van alle uitstaande Europese staatsobligaties een negatieve rente oplevert.  Zie afbeelding onder.


Pensioenfondsen beleggen onder andere vanwege deze extreem lage rente niet alleen in obligaties en aandelen, maar ca. 15% tot 30% van hun vermogen in een categorie die minder  afhankelijk is  van de lage rentestand en de waardering op aandelenbeurzen. Dit doen we bij OAKK ook. Pensioenfondsen noemen deze categorie alternatieve beleggingen, bij OAKK noemen we dit Skills omdat deze beleggingen rendement behalen door de vaardigheden (‘skills’) en minder door het marktsentiment. Dat bleek ook in mei erg waardevol toen de Skills bij OAKK in waarde stegen, terwijl de aandelenkoersen flink daalden.

Ondanks de terugval in mei was het een overwegend positief kwartaal voor beleggers, zeker voor defensieve portefeuilles. Dit kwam vooral door de sterk gedaalde rente, waardoor de koersen van obligaties zijn gestegen én doordat de Skills component goed rendeerden. De aandelenmarkten behaalden in het tweede kwartaal ook positieve resultaten van 2% tot 4% met uitzondering van de opkomende markten. Per saldo zien we dat de OAKK portefeuilles in alle profielen flink positief rendeerden en tegelijkertijd een behoorlijk lager risico behaalden dan zonder Skills, een bewijs van de toegevoegde waarde hiervan. Vooral trendvolgende beleggingen zoals AHL Trend en Windmill Trend Evolution behaalden goede resultaten van meer dan 5%, met name gedragen door de sterke trends in obligaties en rentemarkten. Ook het Blackstone Diversified Multi Strategy Fund behaalde een sterk resultaat in het eerste half jaar van ca. 5% met een laag risico en een lage samenhang met aandelen, een goed signaal. De arbitragefondsen behaalden weliswaar een positief rendement, maar bleven achter bij de rest van de portefeuille. Al met al zijn wij goed gepositioneerd voor de tweede helft van dit jaar waarvan wij niet verwachten dat dit een zelfde voortzetting is van de meer dan uitstekende eerste helft van 2019.

Most investors are primarily oriented toward return, how much they can make and pay little attention to risk, how much they can lose” – Seth Klarman, Baupost