16 februari 2022

Geachte relatie,

Het is u hoogstwaarschijnlijk niet ontgaan dat financiële markten dit jaar te kampen hebben met een cocktail aan slecht nieuws. Dit keer niet zozeer vanwege covid, maar door de afbouw van de steunprogramma’s van de centrale banken in de VS en Europa, het oplaaiende conflict tussen Rusland en Oekraïne en vooral door de opgelopen inflatie en mede daardoor de stijging van de rente.

Dit heeft ertoe geleid dat zowel aandelen als obligaties dit jaar een verlies laten zien en dat de beweeglijkheid van beleggingsmarkten sterk is toegenomen. Markten leven momenteel tussen hoop en vrees. Hoewel we zeker niet in een zogenaamde ‘bear-markt’ zitten – een situatie waarbij markten met meer dan 20% dalen ten opzichte van de top – zijn sommige sectoren, zoals de technologiesector, met grote bedrijven als Netflix, Facebook (Meta) en Tesla, wel met tientallen procenten ten opzichte van de top gedaald. Andere sectoren, zoals bijvoorbeeld energie, doen het juist weer goed.

Om de huidige situatie goed te blijven monitoren, zijn wij voortdurend in contact met verschillende beleidsmakers in onze sector, zoals bijvoorbeeld Lukas Daalder, de chief strategist van BlackRock en andere strategen van grote fondshuizen en banken. De volgende conclusie halen wij uit deze gesprekken; de komende tijd zal de beweeglijkheid op korte termijn voor aandelen- en obligatiemarkten groter zijn dan gemiddeld en verwachten we rendementen die lager zijn dan het lange termijn gemiddelde. Wellicht niet zo vreemd na een bijzonder goed beleggingsjaar.

Deze situatie op korte termijn verandert echter het perspectief niet dat beleggen voor de lange termijn meer behoud van koopkracht en rendement biedt dan kasgelden.

Onze strategie om uw beleggingen breed te spreiden over heel veel aandelen en obligaties via indexfondsen van fondshuizen zoals BlackRock, Vanguard en Northern Trust cq Dimensional Fund Advisors werpt zijn vruchten af; uw beleggingsportefeuille wordt veel minder geraakt door grote uitslagen van individuele aandelen of -obligaties. Ook de verkorting van de looptijden in obligaties die wij in 2021 hebben doorgevoerd, heeft het verlies in deze beleggingscategorie beperkt.

In de Solid portefeuilles zien we dit jaar dat in alle risicoprofielen door Skills het risico van de beleggingen wordt verminderd en het verlies wordt beperkt. Door meer spreiding willen we u meer rust bieden in onrustige tijden. Periodes van onrust komen en gaan en zijn niet voorspelbaar. Daarom blijft in het algemeen het volgende van kracht: focus op de lange termijn en laat u niet afleiden door krantenkoppen en slecht nieuws op korte termijn. Deze blijken slechts ruis te zijn op weg naar uw financiële doelen en wij loodsen uw vermogen hier zo goed mogelijk doorheen.

Tot zover een korte update van ons. Wij houden u graag de komende tijd verder op de hoogte. Heeft u nog vragen? Laat het uw adviseur weten, zij staan voor u klaar.

Met vriendelijke groet,

OAKK Beheerd Beleggen